21. mart – Međunarodni dan eliminacije svih oblika rasne diskriminacije

Na zahtev čitalaca

by Administrator 162 Views

Na zahtev čitalaca u narednom periodu izveštavaćemo o temama za koje su čitaoci glasali u anketi.

Pozivamo Vas da nam pišete na adresu romskimediji.rs i sugerišete nam o temama koje Vas zanimaju.

Sledeći medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana.

21. mart – Međunarodni dan eliminacije svih oblika rasne diskriminacije

◾Rasna diskriminacija podrazumeva bilo kakvo pravljenje razlika na osnovu rase, boje kože, porekla (porodičnog, nacionalnog) i može se javiti u različitim vidovima, od negiranja prava pojedinaca na ravnopravno postupanje, do podsticanja etničke mržnje. Ovakvo postupanje ima ozbiljne negativne posledice na život svakog pojedinca i čitave zajednice.

◾Diskriminacija može da bude zasnovana na polu, verskom ili nacionalnom identitetu, invaliditetu, seksualnoj orijentaciji, političkom uverenju, socio-ekonomskom statusu i slično.

◾Prisutnost diskrimacije u našem društvu je prepoznata i delom dolazi i od odnosa roditelja i okoline prema ovom pitanju.

◾Važno je podsetiti da su za kvalitetan emotivni i društveni život važni školovanje i jednake mogućnosti za svako dete i svaku mladu osobu.


Zašto se obeležava 21. mart?

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije obeležava se svake godine na dan kada je policija u Sharpevilleu u Južnoj Africi otvorila vatru i ubila 69 ljudi na mirnim demonstracijama protiv apartheida “donošenje zakona” 1960. godine. Bilo je još 180 povrieđenih. Generalna skupština je 1979. godine usvojila program aktivnosti i odlučila da se svake godine organizuje nedelja solidarnosti sa narodima koji se bore protiv rasizma i rasne diskriminacije, počevši od 21. marta.Tako UNITED svake godine koordinira Evropskom sedmicom akcije protiv rasizma. Svrha nije samo prisećanje na žrtve i izgubljene živote, već i zalaganje protiv rastućeg nacionalizma i ksenofobije koji su ostali prisutni od ovoga masakra.

Iako su danas zaista u borbi protiv rasizma uključeni mnogi pokreti, organizacije, pojedinci, opet svako od nas treba da se zapita, da li je to sve dovoljno za potpuno eliminisanje rasizma. Jer, opet ima onih koji još pate od nepravde i stigme koju savremeni rasizam donosi, a čovek to okom često i ne vidi. Koliko mi svi još trebamo uložiti napora u izgradnji pravednijeg sveta i da li smo dovoljno svesni ludosti rasnih-pseudo teorija?


Romi žrtve rasizma!!!

Svedoci smo nedavnih vesti, izjava pojedinaca, kao širenja rasne mržnje prema Romima kako putem štampanih, tako i preko elektronskih medija i društvenih mreža. Nažalost tekst Marka Vidojkovića u dnevnom listu "Danas", samo je jedan od mnogih, koji podstiče na otvoren način diskriminaciju, mržnju i nasilje zbog nacionalne pripadnosti, boje kože, zdravstvenog stanja, imovnog stanja i ostalog što predstavlja govor mržnje. Lažnim izveštavanjem i neutemeljenom generalizacijom jača se postojeći ekstremno desničarski narativ protiv Roma koji za cilj ima širenje mržnje i nasilje.

Rezultat sistemskog rasizma prema Romima doveo je do smrti Roma u gradu Teplice, Češka. Češka policija pokušala je da ceo slučaj osmisli kao legitimnu silu dok je Rom bio pod uticajem supstanci koje izazivaju zavisnost i prekršio zakon. Prema policijskom saopštenju, razlog za smrt pritvorenika bila je upotreba narkotika.

Napad na bračni par Roma u autobusu na beogradskoj liniji 704 iza koga stoji srednjoškolac, samo je jedan u nizu napada za koje su najverovatnije odgovorni članovi skinhedsa, grupe u javnosti poznate po svojoj netrpeljivosti prema pripadnicima romske nacionalnosti. Koliko članovi ove grupe mogu da budu brutalni u svojoj nameri da iskažu rasnu i nacionalnu netrpeljivost govori veliki broj napada na Rome, od kojih je nekoliko završeno ubistvom.

Da se ne zaboravi

18. oktobra 1997. godine oko 21 čas u Beogradskoj ulici u Beogradu pripadnici skinsa nasmrt pretukli 13-godišnjeg Dušana Jovanovića. Tog dana mali Dušan je napadnuti dok je išao u prodavnicu da kupi flašu „koka-kole“. Ćelavi momci u crnom napali su ga sa leđa, bacili na beton i martinkama, koje su inače zaštitni znak ove grupe, udarali u stomak, rebra i glavu. Ni to im nije bilo dovoljno pa je jedan od huligana odvalio komad oluka i njime tukao dečaka. Mališan je do smrti grčevito u ruci držao novac za sok.

10. februara 2001. godine je prvi put u SRJ napad grupe "Skinheadsa" na Rome okarakterisan kao "krivično delo motivisano rasnom mržnjom". Iako je Model zakona o zabrani diskriminacije iste godine ušao u skupštinsku proceduru, usvojen je tek 2009. godine.

I pored toga, rasna diskriminacija i napadi na Rome su sve učestaliji.

Comments