Danas je dan secanja na zrtve holokausta . 😞😞

U Srbiji se danas obeležava nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme II. svetskog rata.
Svake godine 22. aprila se obeležava Dan koji je posvećen sećanju uglavnom na Srbe, ali i Rome i Jevreje, i stradale u masovnim zločinima tokom II. svetskog rata u NDH i u okupiranoj EX.YU.Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta i to je državni praznik.
Sistem koncentracionih logora “Jasenovac” predstavlja jedno od najvećih stratista u II. svetskom ratu.
Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmistu u Beogradu.
Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je vise lokaliteta na teritoriji danasnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece.
U koncentracionom logoru na Starom Sajmistu u Beogradu,ciji su zatočenici bili,uglavnom Srbi,Jevreji i Romi,masovno su poubijani od 1941. do 1944. godine.
Dan secanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine kad je doslo do proboja grupe zatočenika ustaskog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Državni praznik: Srbija se seća strašnih žrtava .
Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, je državni praznik u Srbiji, koji se obeležava svake godine 22. aprila. Ovaj dan praznuje se radno. Taj dan je posvećen sećanju uglavnom na Srbe, ali i Rome i Jevreje, i stradale u masovnim zločinima tokom II. svetskog rata u NDH i u okupiranoj EX.YU.

Translate »