GENOCID NDH NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA

Na zahtev čitalaca

by Administrator 112 Views

Na zahtev čitalaca u narednom periodu izveštavaćemo o temama za koje su čitaoci glasali u anketi

Pozivamo Vas da nam pišete na adresu romskimediji.rs i sugerišete nam o temama koje Vas zanimaju.

Sledeći medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana.

Mladi su se kroz ankete iskazali problem da nisu dovoljno upoznati sa istorijom i kulturom Roma, tako da ćemo u narednom periodu pisati o tim temama kako bi bogatu istoriju i kulturu našeg naroda približilo pre svega mladim Romima i Romkinjama koji predstavljaju veliki potencijal našeg naroda, ali i svima ostalima kako bi smanjili predrasude i stereotipe kojii su rasprostranjeni.

Posebno sam razočarana na sajtove koji pišu o Romima i uporno koriste naziv "Cigani" ili kad govore o deci " Cigančići " to samo govori u prilog njihovom ne znanju ili pokušaju da ponize ovaj narod. Takve sajtove treba prijaviti a ljudima koji pišu takve tekstove treba zabraniti da rade taj posao jer time šire negativne predrasude i stereotipe o Romima.

GENOCID NDH NAD SRBIMA,

JEVREJIMA I ROMIMA

U ČETVRTAK, 28. aprila 2022. godine u 11. časova kod Nebojšine kule (Savski prilaz), u nedelji kada se obeležava početak genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao i herojski proboj i jevrejska komemoracija Jom Hašoa biće održan APRILSKI POMEN SAVSKOG PUTA JASENOVAČKIH MUČENIKA - DAN GENOCIDA NAD SRBIMA U ZNAK SEĆANjA NA MASAKR U GUDOVCU kod Bjelovara, 28. aprila 1941.godine, čak 6 meseci pre „nacističkog konačnog rešenja“ u Babinom Jaru, čime je otpočelo osnivanje 47 ustaških logora gde su brutalno ubijane na stotine hiljada Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma i svi oni koji su bili protiv ustaške ideologije. Preživeli logoraši Jasenovca i NDH, predstavnici SUBNOR, Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata, Savez izviđača Srbije, Udruženje Krajišnika,Društvo srpskih domaćina, Udruženje Roma i predstavnici jevrejske zajednice i druge organizacije koje se bave kulturom sećanja na stradanje u Drugom svetskom ratu, održaće APRILSKI POMEN NEVINO POSTRADALIM ŽRTVAMA USTAŠKOG GENOCIDA.

Prošle godine je započeto obeležavanje APRILSKOG POMENA, uoči 80-godišnjice formiranja NDH od 10 aprila 1941. godine, čime je započeto „ustaško
konačno rešenje“ i ustaški genocid, Na Pomenu žrtvama NDH obratiće se akademik Vasilije Krestić i čika Gojko Rončević Mraović, preživelo dete logoraš iz Jastrebarskog, nosilac kampanje „PODRŽI POSLEDNjI „PROBOJ“ LOGORAŠA JASENOVCA- PODRŽI SMILjINU, REZOLUCIJU O USTAŠKOM GENOCIDU NDH NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA I DAN GENOCIDA NAD SRBIMA U 20. VEKU. Učenici iz Istočnog Sarajeva i Srbobrana,izvešće prigodan program.

Potom će preživeli deca logoraši Jasenovca i NDH pristupiti porinuću venaca za postradale Srbe, Jevreje i Rome u reku Savu, u znak sećanja na „Savski put
Jasenovačkih mučenika“ čiji su leševi plovili Savom i koje su kod Brankovog mosta nacisti dizali u vazduh, jer rečni monitori nisu mogli prolaziti.
Posle rata, po svedočenjima preživelih, privremeno je bilo pohranjeno čak nekoliko hiljada leševa kod Nebojšine kule i kod Ratnog ostrva.

Poslednji ešalon logoraša Jasenovca, ovim činom APRILSKOG POMENA želi da upozori da je genocid nad decom u NDH bio najdrastičniji izraz planiranog „ustaškog konačnog rešenja“ i ustaškog genocida, pred kojim živi bedem sećanjapredstavljaju još uvek živi svedoci - preživela deca logoraši dečjih logora smrti u svojoj devetoj deceniji života koji će prisustvovati Pomenu. Jedino su u ustaškoj NDH postojali specijalizovani logori za decu, pri čemu je samo u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora smrti u Drugom svetskom ratu, gde je utvrđeno čak 57 metoda likvidacije, na mučki način oduzet život 19.432 dece od ukupno 71.560 ubijene dece u NDH.


Preživeli logoraši NDH, apeluju na javnost da svi učine sve, da se ustaški genocid nikada više ne ponovi, ukazujući na činjenicu da svi zajedno, danas imaju odgovornost u regionu da se odbaci ustaška ideologija i zakonom zabrani ustaški pozdrav „Za dom spremni“ i upotreba ustaške ikonografije, koji simbolizuju, pored nacističke, jednu od najsmrtonosnijih ideologija 20. veka. Stoga, preživeli logoraši NDH, ukazuju da je došao trenutak da se nakon 80 godina od USTAŠKOG GENOCIDA svi zajedno založimo da se osigura tradicija očuvanja kulture sećanja, tolerancije i suživota u miru u duhu dobrosusedskih odnosa i doprinosa međunarodnom miru, stabilnosti i bezbednosti, sa ciljem obezbeđivanja suštinskog mira i stabilnosti u regionu kroz suočavanje sa prošlošću u cilju podizanja budućih generacija na temeljima prijateljstva i razumevanja i srećnog detinjstva koje je bilo uskraćeno deci žrtvama „ustaškog konačnog rešenja“ i ustaškog genocida u NDH koji je, nesumnjivo, bio jedan od najvećih genocida u 20.veku.
Comments