NACIONALNI SAVET ROMSKE NACIONALNE MANJINE/Kancelarija za inkluziju Roma AP Vojvodine-u podnaslovu:UNAPREĐENJE SOCIJALNE INKLUZIJE ROMA TREBA BITI NAŠ ZAJEDNIČKI ZADATAK

(Obavest od-30.априлa)
IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO SAVETA ZA INTEGRACIJU ROMA…
U sredu 24. 04. 2019. godine održana je prva sednica Saveta za integraciju Roma Autonomne pokrajine Vojvodine, koja je ujedno bila i konstitutivna, na kojoj su izabrani novi članovi, čiji će mandat trajati 4 godine.

Na sednici su prisustvovali-direktor Kancelarije za inkluziju Roma Miloš Nikolić, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice-nacionalne manjine Milinka Hrčan i Živana Živanović, predstavnica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Ljiljana Mihajlović.

Za novu predsednicu Saveta za integraciju Roma izabrana je Slađana Teodorović, master inžinjer urbanizma i regionalnog razvoja, za generalnog sekretara izabran je Branislav Nikolić, dok je funcija zamenika predsednika Saveta dodeljena Stevanu Jovanoviću.Novi saziv Saveta ima ukupno 11 članova,od toga 9 članova ima visoku stručnu spremu.

Na prvoj sednici novoizabranog rukovodstva Saveta,govorilo se između ostalog i o upisu učenika i studenata u srednje škole i na fakultete,kao i o afirmativnim merama.
Miloš Nikolić direktor Kancelarije za inkluziju Roma čestitao je novom rukovodstvu Saveta na izboru, i podsetio je da sve institucije koje u svom osnovnom načelu imaju za cilj da unaprede položaj romske zajednice moraju da sarađuju, predlažu zajedničke aktivnosti i pokušaju da na najbolji mogući način sprovedu što veći broj projekata koje će finansirati Vlada Republike Srbije, AP Vojvodina ili međunarodne institucije i organizacije.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović je istakla da je potrebno da sve romske insitucije rade sinhronizovano:Savet za integraciju Roma,Kancelarija za inkluziju Roma i Nacionalni savet romske nacionalne manjine,kao i svi nadležnim državni organi,kako bi se točak romske emancipacije a pre svega u domenu obrazovanja,kretao ubrzano u pravom smeru.Samo ujedinjeni i timskim radom možemo ići napred–kazala je na kraju svog izlaganja poslanica Jovanović.

Predstavnica Nacionlanog saveta romske nacionalne manjine,Ljiljana Mihajlović je objasnila proceduru korišćenja afirmativnih mera i istakla da je Nacionalni savet Roma kao krovna institucija tu,da sarađuje sa svim akterima kako bi se afirmativne mere sprovodile na adekvatan i pravilan način.Ona je istakla da je neophodno stvoriti romsku intelektualnu elitu,tako što će veći broj Roma i Romkinja završavati fakultete.
Predsednica Saveta za integraciju Roma,Slađana Teodorović se zahvalila Pokrajinskoj Vladi na čelu sa Igorom Mirovićem,na ukazanom poverenju.Predsednica je istakla da će Savet uputiti predlog nadležnom pokrajinskom sekretarijatu da se uvrsti stipendiranje učenika završnih razreda srednje škole sa visokim prosekom.

Kako su članovi ovog veoma važnog pokrajinskog Tela na kraju sastanka naglasili,glavni cilj Saveta biće da deluje savetodavno,da predlaze Pokrajinskoj Vladi i pokrajinskim organima uprave, mere i aktivnosti, kako bi se integrisala romska zajednica u Vojvodini.
Istog dana u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine su ugostili ambasadora Nemačke u Srbiji, Nj.E. gospodina Tomasa Šiba i prvog sekretara ambasade Nemačke,Leoni Reimers.
U ime Nacionalnog saveta Roma, sastanku su prisustvovali,predsednik Dalibor Nakić,predsednica IO Pava Čabrilovski i generalni sekretar Saveta,Dejan Vlajković.
Razgovarali su o:
– Integraciji države Srbije u EU
– Modelima razvojne pomoći koju pruža nemačka vlada integraciji Roma kroz pomoć GIZ-a (nemačka organizacija za međunarodnu saradnju)
– Saradnji Vlade Srbije i Nacionalnog saveta Roma
– Povratnicima po sporazumu o Readmisiji
– Opštem popisu stanovništva 2021. godine(izbor popisivača i instruktora 2020.)
– Pružanju tehničke podrške Nemačke romskim preduzetnicima(marketing,obezbeđivanje tržišta za plasiranje proizvedene robe i uslužne delatnosti)
https://romskinacionalnisavet.org.rs/danas-smo-u-nacionaln…/

25.04.2019.
je održana četvrta sednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Dnevni red sadržao je četiri tačke koje su jednoglasno usvojene.
Istog dana ODRŽAN DRUGI PO REDU SASTANAK KANCELARIJE ZA INKLUZIJU ROMA I POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ZDRAVSTVO

Prvi sastanak Kancelarije za inkluziju Roma, odnosno direktora Miloša Nikolića i predstavnika Pokrainskog sekretarijata za zdravstvo, održan je krajem februara, na kome se govorilo o zajedničkom angažovanju ove dve institucije, kako bi se unapredio položaj romske zajednice u segmentu zdravstvene zaštite.

Zdravstvena zaštita romske zajednice, jedan je od glavnih segmenata Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, međutim zbog važnosti i hitnosti rešavanja problema u obrazovanju i zapošljavanju, zdravstvena zaštita je stavljena u drugi plan, a ne bi trebalo da tako bude – podsetio je Miloš Nikolić direktor Kancelarije za inkluziju Roma iz Novog Sada.

Zbog važnosti rešavanja problema i unapređenja zadravstvene zaštite romske zajednice, Miloš Nikolić direktor Kancelarije za inkluziju Roma, juče je po drugi put za dva meseca, razgovarao sa predstavnicima pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvenu zaštitu, o zajedničkoj saradnji i međusobnoj podršci u okviru zdravstevene zaštite Roma u Vojvodini.
Potrebno je više raditi u segmentu zdravstvene zaštite Roma. Iako na prvi pogled deluje da manje govorimo o ovoj temi, ne smemo zaboraviti činjenicu, da samo zdrav čovek može biti potpuno zadovoljan – rekao je Nikolić. On je istakao da od pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo očekuje da u narednom periodu raspiše javi konkurs za unapređenje zdravstvene zaštite romske zajednice i da kroz ovaj vid podrške, zdravstveni centri, domovi zdravlja, ali i romska udruženja dobiju sredstva za projekte koji će pomoći krajnjim korisnicima Romima da lakše ostvare svoja prava na adekvatno lečenje, da lakše dođu do zdravstvenih knjižica i da se javno promoviše pozicija zdravstevnih medijatoriki koje su u okviru Dekade koja je trajala do 2015. godine, ali i nakon toga, dosta pomogle romskoj zajednici u zdravstevnoj i socijalnoj zaštiti.

Nikolić je rekao da će Kancelarija za inkluziju Roma staviti sve svoje resurse na raspolaganje, kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita Roma, a naročito dece. Iskoristio je priliku da predstavnicima Sekretarijata za zdravstvo, ukaže na važnost zajedničkog delovanja sa zdravstvenim medijatorkama i posebno je naglasio da očekuje od nadležnog ministarstva, ali i od drugih nadležnih republičkih i pokrajinskih institucija, da raspišu nove konkurse za prijem u radni odnos novih 50. zdravstvenih medijatorki i to u onim područjima gde do sada nisu bile angažovane.
(UNAPREĐENJE SOCIJALNE INKLUZIJE ROMA TREBA BITI NAŠ ZAJEDNIČKI ZADATAK).
Napomena o prigodnoj svecanosti praznične atmosfere tih dana:
Deca iz socijalno ugroženih Romskih porodica posetila Beli dvor u Beogradu i dobila prigodne poklone od kraljevske porodice.Domaćin je bio Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga,princeza Katarina Karađorđević.
U ime Nacionalnog saveta Roma koji je bio su-organizator svečanog događaja,svečanosti je prisustvovala članica Saveta,Sonja Mitrović Lukić i član IO Saveta,Stevan Jovanović.Tim povodom oni su se zahvalili u ime dece i roditelja porodici Karađorđević na prigodnim poklonima i poručili da će nastaviti saradnju na obostrano zadovoljstvo.

IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO SAVETA ZA INTEGRACIJU ROMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »