Pablo Pikaso- Slikar, skulptor, grafičar…(1881. – 1973.)

Pablo Pikaso- Slikar, skulptor, grafičar…(1881. – 1973.)
Veliki slikarski talenat otkrovenje modernog slikarstva i svestrani umetnik zlatnog doba XX.veka

Pablo Pikaso (Pablo Picasso)  je španski ne samo slikar, vec i skulptor, grafičar, keramičar i pozorišni dizajner na stejdzu ,playwriter,pisac materijala performansi teatra-kreativnih skripti dramaticne produkcije(skripta za igru je mapa puta dizajnerskog plana za kreativnu,uspesnu i kompletnu pozorisnu produkciju),poeta i karakterni pisac stampanih manuskripta,koji se smatra jednim od najvećih i najuticajnijih umetnika XX veka.

Rođen je u Malagi, 25. oktobar 1881. u Španiji, a umro je u Mužinu u Francsukoj, 8. april 1973.

Njegovo puno ime je Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomucéno Maria de los Remedios Crispin Crispriano Santisima Trinidad Ruiz Blasco, a svoje slike je potpisivao sa Pikaso, majčinim devojačkim prezimenom.


Zajedno sa Žorž Brakom (Georges Brakue) bio je predvodnik kubizma.

Skoro 80 ​​od svojih 91 godinu, Pikaso se bavio umetničkom produkcijom za koju je  verovao da će ga održati živog, što je vreme i potvrdilo. Dete genije Ponekad je bilo teško odlučiti i razlučiti da li je Pikasova umetnost bila život ili je njegov život bila prava umetnost.

Sve počinje u anduluzijskom gradu Malagi u jedanaest sati 25. oktobra 1881. godine, kada se čuo plač deteta u kući profesora crtanja Hosea Ruiza i njegove majke Marije Pikaso Lopez.

“La Picador” je 1.-vo slikarsko delo cuvenog umetnika oslikano u dobi devete god.ranog detinjstva i predstavlja konjanika na “Koridi” coveka koji jase konja na tradicionalnoj,javnoj zabavi takmicenja u borbi bikova.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/slikarstvo/pablo-pikaso/

the-sailor-returns-frizzell
Muzejska slika P.P.”Povratak mornara”
Pablo Picasso,1904.170px.
Portret Pabla Picassa.

 

Paloma Picasso je Francusko-Spanski modni dizajner i biznismenka poznata po dizajnu jewerly-skupocenog unikatnog,rucno izradjenog nakita za Tiffany&Co.,kao i podpisnica mirisnih i egzoticnih nota svojih kreacija parfema,inace-najmladja kci lucidnog umetnika- Pabla Picassa i slikarke Françoise Gilot.
Jewelry Paloma Picasso
Tiffany Paloma Picasso®

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »