Rumunija: Predsednik Rumunije opet verbalno napao Rome

25.01.2012 Румыния Траян Бэсеску президент Румынии

Румунски председник Трајану Бесеску познат је по доста оригиналним представама о границама дозвољеног за јавно лице. Његове неопрезне изјаве често су узроковале скандале и оптужбе за расизам и женомржњу. Међутим не може се негирати, да се сличне изјаве допадају одређеном делу његових румунских бирача.

У говору на конгресу жена, које се баве бизнисом, председник Румуније изнео је незадовољство у вези тенденције промене етничког састава земље, и са жаљењем рекао да „Циганске жене могу да рађају по петоро деце, а Румунке – не“. Трајан Бесеску је позвао жене, да мање времена троше на каријеру и да рађају више деце. „На крају крајева то је патриотски чин!“, – изјавио је председник са конгреске говорнице.
Надаље је додао, да уколико се наставе данашње демографске тенденције, становништво Румуније смањиће се до 2030. године до 15 милиона људи. Председник је констатовао, да наставак данашње ситуације води ка „радикалној измени састава становништва, јер је код нас веома плодна циганска мањина“. Организације за заштиту права реаговале су одмах. Некомерцијалне организације су упутиле отворено писмо председнику са захтевом јавног извињења. Заштитници права жена и националних мањина оптужују Трајана Бесескуа за дискриминацију жена, Roma, као и за женомржњу и ксенофобију у његовим изјавама. Око двадесет активисткиња феминистичких покрета одржале су демострацију испред председничке палате са паролом „дете – избор, а не обавеза“.
Неколико организација су захтевале од државног Савета за борбу против дискриминације да дају правну оцену изавама председника. Упркос томе, што Савет има доста широка овлашћења, румунском председнику ништа не прети. Устав му пружа апсолутни имунитет, и искључује чак теоретску могућност да се он примора на извињење или плаћање казне за изјаве, које су оцењене као ксенофобија.
Потребно је нагласити, да је Трајан Бесеску већ више пута био у самом средишту сличних скандала, али они нису утицали на његов рејтинг и нису проузроковале неке значајније протесте. По свему судећи, румунско друштво више брине економска ситуација у земљи, него политичка некоректност председника.

4 Comments

  1. Neznam kako da pomognemo ovom nesretnom nakotu od predsednika. Oko dece, bila bi greota da mu se ne ponudimo. Malo će da ga peku oči dok bude gledao, ali nema nataliteta i patriotizma bez suza. Naročito bez tvrdog ali tvrdog stava. Predlažem da raspiše javne radove. Romski materijal a njegovo piće i hrana.
    Osman Balić

  2. Pa zar nije to posao novoformiranog INTERPARLAMENTARNOG SAVETA-DRUŠTVA KOJA JE IMALA SVOJ OSNIVAČKI SKUP U BEOGRADU!!!Dali je potreban komentar ili biti pametan i doči do pravog zaključka osnivanja tog INTERPARLAMENTARNOG SKUPA NA KOME SU DONELI ČAK I ” REZOLUCIJU” (koja po redu prepisivana ??)

  3. Mnogima su trn u oci Romi i njihov natalitet koji je iz vise razloga povecan kao prvo jos uvek kod nas (roma) postoji nesto sto drugima sve vise i vise nedostaje a to je iskrena i neotudjena ljubav prema porodici koja se kod drugih naroda polako sve vise i vise gubi negde zbog karijere i standarda negde iz nekih drugih razloga sebicnosti a mi fala bogu ovakvi kako nas je dao bog bas i nije nam karijera i standard na prvom mestu volimo zagor dece u domu pa makar se nabijali i po 4-5 u krevetu sto nije bas redak slucaj a da nepricam i o drugim stvarima Koje pospesuju natalitet …..poruucio bih svima kojima manjka natalitet : vodite ljubav ljudi smanjite sebicnost ratove zene da se posvete vise radjanju jer porodica je temelj svega…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »