UNICEF: U Srbiji 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu

Samo polovina dece u Srbiji pohađa predškolsko obrazovanje, a kada su u pitanju najsiromašnija deca taj procenat je samo devet odsto, odnosno šest procenata kada su u pitanju deca iz romskih naselja, navedeno je u saopštenju.

U UNICEF-u su ukazali da je Srbija, i pored promene stavova prema deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, i dalje zemlja u kojoj su ova, a posebno deca sa kompleksnim ili teškim oblikom smetnji u razvoju, i dalje isključena.

Podaci pokazuju i da se gotovo 60 odsto devojčica iz romskih naselja uda pre 18. godine života, da samo jedna petina romske dece pohađa srednju

UNICEF: U Srbiji 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu
U Srbiji 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu, dok je dodatnih 30,2 odsto u riziku da padne ispod linije siromaštva, saopštila je kancelarija UNICEF-a u Srbiji.
školu, a 32 odsto mladih možda neće moći da se zaposli.

Istovremeno, u UNICEF-u ocenjuju da je u Srbiji u prethodnom periodu napravljen značajan napredak u ostvarenju odredbi Konvencije o pravima deteta, jer kako je istaknuto, danas dete u Srbiji “ima veoma dobre šanse da preživi prvu godinu života, a gotovo 100 odsto dece ima odlične šanse da pohađa osnovnu školu”.

Dodato je da deca u Srbiji imaju relativno dobar pristup uslugama, može da koristi internet i digitalne tehnologije, dok verovatnoća da će nastaviti obrazovanje iznosi 89%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »