Urgentno sklonište

Najnovije

by Administrator 47 Views

Romski centar za žene i decu Daje uz podršku Autonomni ženski centar u okviru projekta Institucionalizacija kvalitetnih usluga za podršku i integraciju žena koje su preživele nasilje, zagovara da država Srbija oformi smeštaj za žene koje su doživele trenutno nasilje ili izbegle isto.

Razlozi zbog kojih smatramo da je postojanje Urgentnog skloništa neophodno kako bismo zaštitile žene kojima je hitno potrebna zaštita i smeštaj:
- Urgentno sklonište za žene žrtve nasilja ne može da bude isto što i Prihvatilište za stara i odrasla lica. Žena koja doživi nasilje ne može da bude smeštena zajedno sa drugim muškarcima ili onima koji su u alkoholisanom stanju jer bi to predstavljalo za nju dodatan stres, strah i traumu, u smislu sekundarne viktimizacije. Ženi je potreban mir i podrška drugih žena koje su preživile isto, kao i potpuna posvećenost stručnih lica.
- Ovakav tip smeštaja već uveliko postoji u drugim evropskim državama i potpuno su razrađeni svi principi i odgovornosti osoblja prema ženama koje su doživele nasilje, kao i prema njihovoj deci.
- Otežavajuća okolnost kod romske zajednice jeste što su žene žrtve nasilje veoma često maloletna lica i nemaju lična dokumenta koja su neophodna kako bi žene bile smeštene u Sigurnu kuću.
Na sastanku koji je održan 27. 05. donete su važne odluke i formiran je dalji zagovarački plan.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Sekretarijata za socijalnu zaštitu Gradske uprave Grada Beograda, sektora za suzbijanje maloletničke delikvencije-MUP Voždovac, iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Praxis-a, Trag fondacije, Centra Novi Svet i inspektorka socijalne zaštite.
Zagovaračku akciju nastavićemo prvenstveno pozivom koji ćemo uskoro primiti od tima za Socijalnu zaštitu Grada Beograda gde ćemo učestvovati u javnoj raspravi u okviru Strategije za smanjenje siromaštva i socijalno uključivanje Roma i Romkinja, gde ćemo izložiti naš predlog za uslugu koju treba uvrstiti u akcioni plan.
Ideja proizišla iz razgovora na sastanku jeste da se uradi istraživanje kako bi se pilotirao ovaj projekat kojim bi se uvideo značaj i funkcionisanje ove usluge i čime bi država imala jasan uvid u neophodnost iste.
Zaključeno da je formiranje Urgentnog skloništa kao nove usluge ili usluge koja će biti u okviru već postojaće Sigurne kuće neophodna kako bismo zaštitili žene žrtve porodičnog nasilja, ali i predupredili isto. Smeštaj bez uslova i kriterijuma za ulazak će olakšati ženama da se odluče na korak napuštanja nasilnika.
Potpisom podrške ovom projektu, odlučeno je da će se svi prisutni uključiti i pružiti pomoć iz ugla svojih struka.
Zahvaljujemo se svim učesnicama i učesnicima.

Comments