Mladi Romi i sport

Na zahtev čitalaca

by Administrator 374 Views

Na zahtev čitalaca u narednom periodu izveštavaćemo o temama za koje su čitaoci glasali u anketi.

Pozivamo Vas da nam pišete na adresu romskimediji.rs i sugerišete nam o temama koje Vas zanimaju.

Sledeći medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana.


MLADI ROMI I SPORT


Koliko je važan sport za svakodnevan život? Koji je Vaš omiljeni sport? Zbog čega je upravo on za Vas pravi? Koja je uloga sporta u svetu oko nas? Da li mladi shvataju koliko je korisno bavljenje sportom ili ipak biraju neku drugu vrstu zabave?

Svi će Vam isto odgovoriti – da je sport jako važan, kao i da je treniranje zdravo.

Ali da li se mladi dovoljno bave sportom? Koji su uzroci sve većeg prekidanja bavljenja istog? Koje su pozitivne, a koje negativne strane sporta?

Odgovor na ova pitanja dali su nam upravo mladi ljudi. Njihov stav o svemu vezano za aktuelnosti sporta u današnje vreme prošli smo kroz kratku anketu, a istaknuti su oni najzanimljiviji!

1. Da li se mladi dovoljno bave sportom i zbog čega će Vaš odgovor biti potvrdan ili odričan? – 95% ispitanika je na pitanje odgovorilo sa NE. Neki od razloga za ovakvim odgovorom bila su ta da se mladi sve više zatvaraju u svoje sobe zbog socijalnih mreža i igrica, kao i generalnog provođenja slobodnog vremena onlajn.

2. Koji su najčešći uzroci zbog kojih se mladi sve manje bave sportom? – Nešto više od 50% odgovora bili su posvećeni internet prostoru. 20% išlo je na bolesti zavisnosti (alkohol, droga, cigare). Dok je 30% odgovora bilo nešto drugo, poput finansijske situacije, nedostatak podrške porodice i prijatelja, nezainteresovanost i ostalo.

3. Pozitivne strane bavljenja sportom – zdravlje, fizički izgled, rekreacija, druženje, psihičko zdravlje, zanimacija, hobi, razbibriga, opuštanje...

4. Negativne strane bavljenja sportom – nasilje, diskriminacija, nefer igra, nepoštovanje saigrača, nepromišljenost, upotreba nedozvoljenih sredstva (alkohol, droga, cigare)..

U današnje vreme kada postoji toliko sportova, pomalo bi zvučalo suludo reći da ne postoji nijedan koji je idealan za Vas. Svaka vrsta fizičke aktivnosti ne da je poželjna, već i preko potrebna.

Danas, kada mladi sve više odustaju od sporta, treba im pomoći i na sve moguće načine dopreti do njih i pokazati im koliko je sport važan. Pogotovo zbog velike potrebe mladih da se predaju

internetu i svim pogodnostima ali i onim manje prijatnim stvarima koje nam on donosi. Osim interneta, poslednjih godina potreba za opijatima je porasla, što mlade automatski odbija od svega dobrog za njih. Na sport se uvek gledalo kao na aktivnost koja će nam pomoći da se razvijemo u svom punom potencijalu i samim tim odvući nas od svega lošeg po nas.


Comments