Mladi Romi u boksu

Na zahtev čitalaca

by Administrator 280 Views

Na zahtev čitalaca u narednom periodu izveštavaćemo o temama za koje su čitaoci glasali u anketi.

Pozivamo Vas da nam pišete na adresu romskimediji.rs i sugerišete nam o temama koje Vas zanimaju.

Sledeći medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana.

MLADI ROMI U BOKSU

Kada pomislimo na mlade Rome u sportu obično se tu da pomisliti na jednog ili dvojicu fudbalera i pitanje da li ima jos koji Rom ili Romkinja koga se nismo setili. Ova slika ostavlja opšti utisak da Romi nisu ili su u sportu zastupljeni u jako maloj meri i jos manjem broju. Mozda je to i tačno ali da ne bude baš sve tako prazno pobrinuo se jedan pojedinačni sport, jedna borilačka veština ili kako oni sami kazu društveni kodeks i filozofija života – BOKS.

Romi se sa ovim sportom sreću jos u detinjstvu, starija braća treniraju boks, otac je trenirao, komšija je bio uspešan bokser u mladosti. Bokserska vreća može se naći u svakom drugom dvorištu, okačena ponekad i pocepana ali visi i kao da podseća mlade na sport ali i na njihovu naprekidnu borbu kroz život.

Ovako predodređeni za borbu mladi Romi dosta se dobro snalaze u boksu. U svim juniorskim i kadetskim kategorijama mozemo pronaci mlade boksere Rome koji su uvek u samom vrhu, disciplinovani, uspešni oni kojima se ostali dive. Boks je mladim Romima, toj Romskoj budućnosti uspeo da pruži bar približno jednake šanse i jednaka prava i mogućnosti kada se oči u oči nađu sa svojim vršnjacima unutar konopaca. Bas ova i ovakva situacija omogućila je mladim Romima da budu u samom vrhu juniorskog i katetskog boksa, da budu bolji od ostalih da budu prepoznati kao uspešni da budu čak i predstavnici Srbije na međunarodnim takmičenjima i da kao reprezentativci budu i najbolji u citavom regionu. Mladi Romi prava su bokserska velesila koja kao da moze medju konopcima da izdrži sve i nastavi dalje kao pobednik.

Ako stanje jeste ovako a medalje i pobede romskih boksera potvrđuju da jeste, gde su onda predstavnici te velesile u starijim kategorijama i profesionalnom boksu, sta se desilo pa su ta deca prosto nestala iz boksersko ringa pa i celog sporta? Mladi Romi kao da nestaju iz sveta boksa, napuštaju treninge, ne učestvuju na takmičenjima i iza njih ostaje samo lepa priča, sečanje na uspešnu decu i mlade i pitanje zašto su napustili sve i prosto nestali iako su nizali medalje, uspehe i pobede.

Da bi smo odgovorili na ovo pitanje morali bi daleko dublje da pogledamo u sam život mladih Roma i izazove koje on pred njih iznosi, od teških ekonomskih uslova, nedostupnosti obrazovanja, problema nezaposlenosti i diskriminacije u društvu koja ih kroz život prati. Ipak pored svih ostalih prepreka mladi Romi kao da sami sebi dodaju jos jednu koja njima ponekad izgleda kao rešene i izlaz ali je zapravo pravi kamen spoticanja i razlog njihovog nestajanja sa bokserske scene pa i ostajanja na margini društva - MALOLETNIČKI DEČIJI BRAK!

Po istom šablonu po kome maloletnički dečiji brak isključuje mlade Rome i Romkinje iz obrazovanja i društvenih tokova isto tako isključuje ih iz sporta i boksa. Brak znaci odustajanje od treninga, napuštanje sportskih obaveza, neodlazak na takmičenja. Maloletnički brak za mlade Rome prosto znači prestanak bokserskog zivota, prestanak, detinjstva i mladosti i nažalost povratak u začarani krug koji sa sobom nosi sve probleme i nedaće romske zajednice.

Iz svega izrečeno prosto se nameće pitanje da li je prerani ulazak u brak zapravo najveći problem i prepreka mladih Roma i da li je to problem koji svi zajedno moramo prvo, odmah rešiti kako bi mladi Romi mogli da nastave svoj razvoj kroz zivot a samim tim i nastave da se bave boksom.

Na samom kraju nikako ne smemo zaboraviti sve uspehe, potencijale i kvalitete mladih Roma koji se najbolje vide kroz boks koji je kao sport upravo mladim Romima pružio mogućnost da ravnopravno stanu naspram protivnika i pokažu sav potencijal i vrednosti a da bi ova mlada velesila nastavila da niže uspehe potrebno je pre svega da ostanu deca i mladi, da nastave sa obrazovanjem, sa treninzima, sa takmičenjima, da nastave da se dokazuju i razvijaju kao mladi sportisti i uspešni ljudi a brak mora dasačeka bar još koju godinu.

Comments