Obeležena slava tetkice Bibije

Na zahtev čitalaca

by Administrator 148 Views

Na zahtev čitalaca u narednom periodu izveštavaćemo o temama za koje su čitaoci glasali u anketi.

Pozivamo Vas da nam pišete na adresu romskimediji.rs i sugerišete nam o temama koje Vas zanimaju.

Medijski sadržaj koji sledi nastao je na osnovu odabira tema od strane građana.


Obeležena slava tetkice Bibije

Tradicionalnu slavu Roma širom sveta, Tetka Bibiju, obeležili su svečano, po 144. put danas i Romi sa opštine Voždovac. Predstavnik GO Voždovac, član Veća Milan Mratinković i poverenik za nacionalne manjine Zlatko Lenhart položili su venac na spomenik Tetka Bibiji koji se nalazi u dvorištu društv

a “Rom” u Gospodara Vučića 49. Oni su prisutnima domaćinima i gostima Ninoslavu Jovanoviću, državnom sekretaru za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Dragoljubu Ackoviću, doktoru romoloških nauka i Iliji Stojanoviću, domaćinu slave čestitali praznik i podsetili ih da su vrata Opštine Voždovac uvek otvorena za sva pitanja Roma sa Voždovca.

Obeležavanje kulta Tetka Bibije počelo je obrednim rezanjem slavskog kolača koji je sveštenik lomio sa domaćinima, a tokom čitavog dana Romi koji pristižu na slavlje pale sveće u maloj kapeli u dvorištu koja je posvećena ovoj svetiteljki i sa radošću dočekuju sve svoje prijatelje i komšije na posnu trpezu u prostorijama društva. Vrata Udruženja otvorena su za sve ljude dobre volje. Posle toga romske porodice slavlje nastavljaju u svojim domovima kao svoju porodičnu slavu.

Romi koji žive u Srbiji, a koji su pravoslavne veroispovesti, slave Bibiju, kao zaštitnicu porodice, a pre svega kao zaštitnicu zdravlja dece. Svako mesto ili grad ima svoj poseban datum obeležavanja slave, što se objašnjava legendom o Tetkici Bibiji koja je u različite datume stizala u razna mesta i vršila isceljenja. Datumi obeležavanja ove romse slave su, uglavnom, vezani za dane Vaskršnjeg posta, pa su i zbog toga pokretni.


Bibija se obeležava kolektivno, tako što se svi Romi okupljaju kod nekog svetog mesta – obično drveta ili krsta, donose slavski kolač i hranu, a u nekim krajevima i darove za Bibiju (češalj, ogledalo i dečju odeću) koje kače na sveto drvo. U pojedinim urbanim sredinama, slavari se okupljaju u restoranima i hotelima.

U ulici Gospodara Vučića u Beogradu je kapela posvećena ovoj svetici, kao i spomenik palim romskim borcima u Prvom balkanskom i Prvom svetskom ratu - jedini spomenik romskim borcima u celoj zemlji.

Na slavi je obavezno prisustvo sveštenika, iako je Tetkica Bibija nekanonizovana svetica.

U urbanim sredinama, Bibija se slavi u hotelima ili restoranima, ali je tradicionalno mesto obreda oko krsta ili drveta, najčešće kruške.

U Beogradu, centralna svečanost je već godinama oko kapele posvećene Bibiji.

Ove godine

Zanimljivo je to da Romi i Romkinje koji žive u Vojvodini jako malo znaju o ovoj svetici i da se ona većinom slavi u Beogradu i u centralnoj Srbiji.

Comments