Vidi bre Ganci- SRAMOTA !!!

Na zahtev čitalaca

by Administrator 184 Views

Na zahtev čitalaca u narednom periodu izveštavaćemo o temama za koje su čitaoci glasali u anketi.

Pozivamo Vas da nam pišete na adresu romskimediji.rs i sugerišete nam o temama koje Vas zanimaju.

Sledeći medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana.

Vidi bre Ganci- SRAMOTA !!!

Tema koja je neizostavna ovih dana jeste svakako sramotna pesma i spot pod nazivom "Vidi bre Ganci" koja predstavlja direktan atak na romsku zajednicu kroz pokušaj da širi rasnu diskriminaciju i mržnju prema Romima.
Nacionalni Savet Romske Nacionalne Manjine kao i mnoge nevladine organizacije izdali su saopštenja i zahtevali da se sramotni spot skine sa socijalne platforme youtoube. Zahtevi su urodili plodom ali se neki pojedinac napravio pametan te je ponovo, oko 17h spornu pesmu i spot postavio na ovu mrežu. Do objavljivanja ovog teksta pesma se više ne nalazi na ovoj socijalnoj mreži ali ćemo nastaviti da pratimo kako se ne bi još neko napravio pametan te je ponovo postavio na youtoube ili neku drugu mrežu.
Prenosimo stav jedne mlade i obrazovane Romkinje na ovu temu koja nas je sve ujedinila u nameri i zahtevima da ovakavom sadržaju nije mesto ni na kojoj socijalnoj mreži.
Vidi bre Ganci- SRAMOTA !!!
Svako ko je čovek, bilo da je pripadnik većinskog stanovništva ili romske nacionalne manjine, protumačio bi naziv pesme grupe “PUF-a” krajnje rđavo.
Možda je reč “rđavo” gruba, ali upravo je ona potrebna kako bi dočarala osećaj odbačenosti Roma.
Pesma gde je “Mile Ciganin” zadovoljan i gleda na “Vučka” kao na svetinju, jer mu on daje malo, ali i to malo je dovoljno za neizmernu zahvalnost i sreću, dodatno ponižava već jako diskriminisano romsko stanovništvo.
Pesma, ali i sam spot, predstavljaju podsmejavanje Romima i umesto da napredujemo u njihovoj inkluziji, mi kao društvo nazadujemo i vraćamo se nekim vrednostima koje danas, u 21. veku ne smeju biti dozvoljene.
Omalovažavanje ovakve vrste, širenje stereotipa i ciganizma zaslužuje svaki vid najveće moguće osude.
Trebamo se okrenuti lepšim, vedrijim temama i zapitati se zašto romska nacionalna manjina još uvek nije prikazana u boljem svetlu.
Odgovor se krije pred nama, a to je upravo zbog promovisanja Roma na ovakav način i jako loših stereotipa koji godinama u nazad kruže o ovom narodu.
Takođe, Romi su narod prema kojima postoji najveća socijalna distanca, a ovakva pesma predstavlja samo jedan, mali delić izazova sa kojima se svakodnevno susreću.
Upravo zbog ovakvih situacija, Romi trebaju biti ujedinjeni, kako bi se zajedničkim snagama izborili protiv ozbiljne diskriminacije u vidu njihovog lošeg predstavljanja! Romi ustanite!

Comments