Ko je nju pitao za mišljenje

Na zahtev čitalaca

by Administrator 218 Views

Na zahtev čitalaca u narednom periodu izveštavaćemo o temama za koje su čitaoci glasali u anketi.

Pozivamo Vas da nam pišete na adresu romskimediji.rs i sugerišete nam o temama koje Vas zanimaju.

Sledeći medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana.

Ko je nju pitao za mišljenje

Institut za medije i različitosti - Zapadni Balkan organizovao je jednodnevnu konferenciju "Ko je nju pitao za mišljenje: Reprezentacija žena u medijima".

Na konferenciji smo razgovarali o rodnoj ravnopravnosti i reprezentaciji žena u medijima, problematičnom medijskom izveštavanju, kao i o tome kako bi izveštavanje trebalo da izgleda. Predstavljena je Feministička medijska deklaracija.
Pored toga, osvrnuli smo se i na primere dobre prakse - dokumentarni TV serijal "Ona se budi", producentkinje i politikološkinje Mie Bjelogrlić.
Sa predstavnicama relevantnih državnih institucija razgovarali smo o mehanizmima koji su na raspolaganju kada je reagovanje na seksizam i govor mržnje u pitanju
.

Prisutnima na konferenciji obratila se menadzerka Romskog Medijskog servisa i svojim izlaganjem skrenula pažnju prisutnima na višestruku diskriminaciju Romkinja i istakla da se svi problemi koji su karakteristični za žene u medijima oslikavaju i na Romkinje s tim da se one susreću još i sa diskriminacijom jer pripadaju romskoj nacionalnoj manjini.

Takođe je istakla da i te kako postoje obrazovani Romi i Romkinje, da su između ostalog preko 50 mladih upravo oni obučili za poslove u medijima, te da njima treba da se da glas i mogućnosti da oni budu ti koji će pisati o romskoj zajednici a ne da budu teme drugih novinara i medija. Ona smatra da će se na ovaj način direktno uticati na smanjenje diskriminacije i ukorenjenih stereotipa koji vladaju o romskoj nacionalnoj manjini.

Comments