NEĆU RUŽU HOĆU RAVNOPRAVNOST- MLADE I USPEŠNE

Na zahtev čitalaca

by Administrator 256 Views

Na zahtev čitalaca u narednom periodu izveštavaćemo o temama za koje su čitaoci glasali u anketi.

Pozivamo Vas da nam pišete na adresu romskimediji.rs i sugerišete nam o temama koje Vas zanimaju.

Sledeći medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana.


NEĆU RUŽU HOĆU RAVNOPRAVNOST-

MLADE I USPEŠNE


Zahvaljujemo se našoj čitateljki da tekstu koji je poslala i prenosimo ga u celosti.

Da li nekad skuvate kafu, sednete i onda se zapitate koja je naša uloga? Svako od nas ima različito viđanje uspeha, a ono što nikada ne smemo zaboraviti jeste da smo svi mi ljudi, mali naspram svega što se od nas očekuje.

Kome ste zahvalni što ste tu gde jeste? Ko je glavni krivac Vašeg postojanja? Ko u Vašem životu predstavlja mirnu luku i osobu čija će reč ili zagrljaj stati na put svim problemima?

Odgovor većine je identičan – žena! Žena u svakom smislu te reči. Žena kao majka, ćerka, supruga, devojka ili drugarica. One su se uvek borile za postizanjem moći zarad dobra svih nas.

A šta Vam prvo padne na pamet kada pomislite na Romkinje? Većina odgovora je bila slična, poput ranih brakova, ranog rađanja dece i dvostruke diskriminacije, zatim romantizovane verzije gde je žena slobodna i raspevana, a takođe i žene domaćice kojoj je jedini zadatak briga o porodici, kuvanje i čišćenje.

Međutim, jedan odgovor me je potpuno iznenadio. Glasio je krako i jasno – uspeh! Bila sam pomalo skeptična kada sam to čula, zvučalo mi je potpuno otkačeno, jer je u moru sličnih odgovora, ovaj bio jedinstven.

Razmislila sam malo, a nedugo zatim shvatila da je upravo ta jedna reč, od pet slova nešto što treba svakodnevno da nas motiviše. Kod Romkinja se uspeh ogleda u njihovoj požrtvovanosti, takođe uspeh kao napredak u odnosu na ono gde su nekad bile, gde su sad i gde će biti i uspeh u vidu visokoobrazovanih, emancipovanih mladih žena.

Za Romkinje je oduvek bio vezan jako težak položaj i za njih su bila rezervisana najteža zanimanja, zadnje klupe u školama i nisu imale gotovo nikakva prava. Dolaskom mlađe generacije, kao i uvođenjem afirmativnih mera njihov položaj se drastično menja na bolje.


Po mom mišljenju, postoje ogromna vrata koja stoje na put Romkinjama, ona su sinonim za diskriminaciju i predrasude, a ključ koji ih otvara treba da tražimo u obrazovanju.

Ja sam Maja Simić, imam 19. godina, završila sam XIII beogradsku gimnaziju, a sada sam brucoš na Fakultetu političkih nauka. Bila sam jako mala kada sam shvatila da je položaj romskenacionalne manjine, kojoj i sama pripadam, loš, pogotovo kada se osvrnem na sliku žena u njoj.

Odrastanjem i školovanjem razumela sam, u ostalom i sama se uverila, da je obrazovanje jako važno za svakog od nas. Između ostalog, podrška porodice je nešto što me je dodatno motivisalo da nastavim dalje. Uvek su mi pružili vetar u ledja i govorili da svaka naredna generacija mora napredovati.

Prošla sam razne projekte, obuke i seminare, a najveći utisak na mene ostavili su UNICEF-ov projekat „Detinjstvo, ne brak“, kao i program „Sto za budućnost“ gde sam upoznala sjajne mlade devojke, koje kao i ja, do svog mesta pod suncem dolaze putem obrazovanja.

One su u mojim očima uveliko uspešne jer su uspele da se izbore protiv svih predrasuda. Iako su jako mlade, shvatile su važnost prenošenja reči, pa i dela na druge ljude. Zrače jednom pozitivnom energijom i upravo zbog toga pravi primer Romkinja trebamo tražiti u mladim, emancipovanim i školovanim devojkama kojih imamo sve više.

Nadam se da prave vrednosti nikad neće izaći iz mode, a da će doprinos u svakoj sferi biti uspešna.

Ustajte Romi! – Ushten Romale!

Comments