Mladi Romi i Romkinje u medijskom ogledalu - Dan mladih

Romi u medijskom ogledalu

by Administrator 445 Views

Mladi Romi i Romkinje u medijskom ogledalu

Dan mladih

Romski Medijski Servis uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu realizuje projekat "Mladi Romi i Romkinje u medijskom ogledalu".

Dan mladih je međunarodni događaj koji se obeležava 12. avgusta. Prvi put je obeležen 2000. godine, a ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata.

Ovaj dan je zamišljen kao prilika da se skrene pažnja na pitanja mladih širom sveta. Prema procenama Ujedinjenih nacija, polovina svetske populacije je mlađa od 25 godina. Dakle mladi ljudi se suočavaju sa mnogim nepravdama i nejednakostima i ovaj dan treba iskoristiti kao priznavanje doprinosa mladim momcima i devojkama za sve što čine u razvijanju sveta.

Kada govorimo o važnosti mladih ne smemo izostaviti mlade Rome i Romkinje, studente i studentkinje, koji svojim aktivizmom svakodnevno doprinose toleranciji u društvu. Oni se ne plaše da javno govore o problemima koji se sreću u obrazovanju, prilikom traženja posla i kod stanovanja, kao posledica diskriminacije i anticiganizma.

Mladi su zainteresovani da se uključe u borbu za ravnopravnije društvo i njihove ideje moraju biti deo budućih rešenja. Za ukorenjene probleme u društvu moramo svi zajedno raditi, celo društvo, romske zajednice na čelu sa ambicioznim mladim ljudima, kao i nadležne institucije.


Comments