Obrazovanje Roma u Srbiji: Trnovit put od siromaštva i diskriminacije do integracje

Amaro medijako than- Naše medijsko mesto

by Administrator 1045 Views


Na osnovu dobijenih rezultata onlajn istraživanja koju je sproveo Romski Medijski Servis u okviru projekta Amaro medijako than/ Naše medijsko mesto, podržanog od Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za informisanje, uočena je potreba nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja pripadnika romske nacionalne manjine u Beogradu.


Medijski sadržaj u nastavku je produkt programa za jačanje kapaciteta i osposobljavanje 10 mladih Roma i Romkinja za rad u medijima, a napisan je od strane našeg direktnog korisnika/ce.

Obrazovanje Roma u Srbiji:

Trnovit put od siromaštva i diskriminacije do integracje


Za romske porodice koje se svakodnevno bore za egzistenciju, ostvarivanje prava na obrazovanje postaje manje važno pitanje. Upravo zato se siromaštvo smatra glavnom preprekom za celokupnu integraciju Roma.

Takođe postoje romske porodice koje su odavno integrisane u našem društvu i koje srećom nemaju takvih prolema. Njihova se deca obrazuju i postaju uticajni i akademski građani Republike Srbije, koji doprinose budžetu i razvoju države.

Da postoje pozitivni primeri iz romske zajednice, jeste devojčica Lana Aranđelović koja je u junu 2022. godine upisala Devetu Beogradsku gimnaziju „Mihajlo Petrović, Alas“, u prvom upisnom roku. Lana je odlična učenica koja živi u Beogradu. Odlično joj idu strani jezici. U slobodno vreme voli da crta i vaja.„Ja sam želela da upišem Devetu ili Zemunsku gimnaziju i ta želja mi se ispunila. Trebalo je dosta truda. Korona je uticala na to da cela moja generacija bude uskraćena za kvalitetnijim obrazovanjem. Pored jako velikog truda, mislim da je meni mnogo lakše nego nekoj deci koja žive bez struje, vode, kupatila i grejanja, u samo nekoliko kvadrata. Život u romskom naselju je jako težak, porodice nemajuosnovne uslove za život i zato Romi koji dolaze iz takvih sredina nemaju mogućnost da postanu obrazovani građani. Većina ljudi ih osuđuje i ponižava, a da ni ne zna koliko je njihov život težak. Ja sam imala sreće da budem na putu koji je lakši i to želim da iskoristim. Zahvalna sam svojoj mami zbog toga i znam da je ona ponosna na mene“.

Što se tiče upisa u srednje škole, jako je lepo što je naša država omogućila afirmativne mere dodavanje bodova. Loše je to što mnogi Romi ne žele da ih iskoriste, plašeći se da će biti „obeleženi“… Moja razredna i ja smo jedva ubedile mog drugara iz odeljenja da iskoristi pravo na olakšan upis, jedva je pristao i upisao je Saobraćajnu školu u Beogradu. Dobro ješto se podstiču slabiji učenici jer su njima bodovi najviše i potrebni. Nadam se da će kroz nekoliko godina biti mnogo više Roma koji završavaju gimnazije i fakultete.“

Lana Arađelović, 15 godina,

Beograd
Comments