Romska hrana

Izlaz iz medijskog mraka

by Administrator 906 Views

Hrana za dušu - romska hrana

U okviru projekta "Izlaz iz medijskog mraka" kog sprovodi Romski Medijski Servis uz podršku Sekretarijata za informisanje, predstavljamo Vam tradicionalnu romsku hranu.

Romi su nomadski narod i tokom istorije su usvojili i prilagodili različite kulinarske uticaje iz regiona kroz koje su prolazili. Evo pregleda nekih karakterističnih jela i aspekata romske hrane:

  1. Pikantnost i Začini: Romsku kuhinju karakteriše upotreba različitih začina i pikantnih sastojaka. Beli luk, crni biber, crvena paprika i ljuta feferona često daju jelu bogat ukus.
  2. Mesna Jela: Romi često uključuju meso u svoju ishranu. Piletina, jagnjetina, svinjetina i govedina često se pripremaju na različite načine, uključujući pečenje, dinstanje i prženje.
  3. Punjena Paprika (Paprikas): Ovo je jedno od najpoznatijih romskih jela. Paprike se obično punjeni mešavinom mlevenog mesa, pirinča, začina i paradajza. Nakon toga, paprike se kuvaju u paradajz sosu.
  4. Gulaš: Gulaš je često prisutan u romskoj kuhinji. To je vrsta paprikaša u kojem se meso (često govedina) dinsta u gustoj, začinjenoj supi sa povrćem.
  5. Pilav: Pilav sa pirinčem, povrćem i mesom često je deo romskih obroka. Ovo jelo se priprema sa različitim začinima, čime se postiže bogat ukus.
  6. Hleb i Pita: Hleb igra važnu ulogu u romskoj ishrani. Romi često prave domaći hleb, a pite sa raznim nadevima su takođe popularne.
  7. Deserti: Romi takođe uživaju u desertima kao što su palacinke, baklava, kolači sa orasima i medenjaci. Ovi slatkiši obično su aromatični i bogati.
  8. Tradicionalna Priprema: Romi često pripremaju jela na tradicionalan način, koristeći otvoreni plamen i drvenu vatru, što doprinosi autentičnom ukusu.
  9. Gostoprimstvo: Romi su poznati po svojoj gostoljubivosti i tradiciji deljenja hrane sa gostima. Hrana igra važnu ulogu u društvenim okupljanjima i proslavama.

Važno je napomenuti da romska kuhinja može varirati između različitih regija i podgrupa unutar romske zajednice. Iako se tradicionalni recepti čuvaju i prenose generacijama, moderni uticaji i promene u ishrani takođe utiču na romsku kuhinju. Sve u svemu, romska hrana je ukusna, raznovrsna i odražava bogatu kulturnu baštinu ovog naroda.

Comments