Težak put do ravnopravnostu u Jordanu.

Društvo

by Administrator 560 Views

Težak put do ravnopravnostu u Jordanu.

Društvo

by Administrator 560 Views

U toku zasedanja je izbila žustra diskusija između poslanika i predsednika parlamenta Jordana, a onda je izbila i tuča među poslanicima.Poslanici su se potukli u direktnom televizijskom prenosu tokom debate o reformi ustava, uključujući pitanje rodne jednakosti, zbog čega je sednica prekinuta. U toku zasedanja je izbila žustra diskusija između poslanika i predsednika parlamenta Abdelkarima el Dagmija.

Kako je preneo ATF, povod je bio amandman kojim se zamenica za ženski rod dodaje za državljane Jordana u poglavlju ustava kojim se garantuju jednaka prava svih građana. Nekolicina poslanika se odlučno usprotivila amandmanu etiketirajući ga kao "beskoristan". El Dagmi je izašao iz sale nakon skandala, a sednica jordanskog parlamenta će biti nastavljena sutra.

Potsetimo:

Vlada Republike Srbije osnovala je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost 30. oktobra 2014. godine u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji. Na čelu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost nalazi se potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost predstavlja nacionalni koordinacioni mehanizam za pitanja rodne ravnopravnosti i ima mandat da koordinira rad organa državne uprave i drugih institucija u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja žena i muškaraca u Republici Srbiji.

Misija Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost je doprinos Vladi Republike Srbije i čitavom društvu za pružanje osnove za jednako vredovanje ponašanja i potreba svih uz ostvarivanje punih potencijala, oslobođenih od diskriminicije po osnovu pola i roda.

Comments