Ko su Aškalije?

Ruka prijateljstva

by Administrator 568 Views

Ko su Aškalije?

Ko su Aškalije?

U okviru projekta "Ruka prijateljstva" koji sprovodi Romski Medijski Servis uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, predstavljamo Vam tekst o Aškalijama.


Aškalije su etnička grupa koja potiče iz regije Balkana. Poznate su i kao Aškali ili Aškale, a većinom naseljavaju Kosovo, Albaniju i Makedoniju. Njihov jezik je varijanta albanskog, a kultura i običaji često odražavaju uticaje različitih kultura sa Balkana. Aškalije su često suočene s izazovima vezanim za očuvanje identiteta i integraciju u društva u kojima žive.


Ova manjinska etnička grupa koja se takođe može pronaći u Srbiji, posebno na jugu zemlje, u regionima blizu granice sa Kosovom. Njihovo prisustvo u Srbiji ima svoje korene u istorijskim migracijama i promenama na Balkanu. U Srbiji, kao i u drugim zemljama gde su prisutni, Aškalije su suočene s izazovima očuvanja svoje kulture i identiteta, dok istovremeno nastoje da se integrišu u lokalna društva.


U Srbiji, Aškalije se obično naseljavaju u opštinama duž južne granice s Kosovom, kao što su Bujanovac, Preševo i Medveđa. Njihova zajednica često deli jezik i kulturne elemente s drugim albanskim zajednicama. Međutim, suočavaju se s izazovima, uključujući pitanja identiteta, obrazovanja i zapošljavanja. Ponekad se ističu i socijalna isključenost i ekonomske teškoće. Razumevanje njihove situacije zahteva pažljiv pristup kako bi se podržale inicijative koje doprinose očuvanju njihove kulture i integraciji u šire društvo Srbije.


Drugi tekst koji Vam prenosimo o Aškalijama možete pročitati OVDE.

Comments