Da li političke partije, prepoznaju Rome kao partnere i saradnike u politici?

Najnovije

by Administrator 464 Views

Politički utjecaj Roma je neznatan, a uzroke možemo tražiti u socijalnoj nejednakosti , brojnim preprekama za samoorganiziranje, izraženim nacionalizmom u državama u kojima žive… Marginalizirani, gdje skoro polovina njih živi na granici siromaštva (UN, 2013.), svoje mjesto retko pronalaze čak i među brojnim temama vodećih političkih stranaka.

Svaka politička stranka u svom programu/proglasu ima temu Roma, koja je za neke samo na papiru, dok se druge donekle bave tim pitanjem. Zašto je takvo stanje u politici kada je romska zajednica u pitanju?, da li smo odgovor u prethodnom pasusu, međutim naizgled ima i nekih promjena kada je lokalna politika u pitanju u Nišu.

2020.godine po prvi put iz romske zajednice među općinskim i gradskim odbornicima nalaze se i 4 pripadnika ove zajednice. U gradu jedan odbornik, GO Palilula jedan odbornik i GO Crveni Krst dva odbornika.

Grad Niš, prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima oko 260 hiljada stanovnika, od čega samo 6.977 Roma i Romkinja. Podaci međunarodnih i nevladinih organizacija pokazuju da ih ima bar tri puta više. Veliki broj pripadnika/ca ove zajednice uglavnom živi u romskim naseljima, kojih u Nišu ima pet: Beograd mahala, Stočni trg , Jevrejsko groblje, Crvena zvezda, Bulevar 12.februar.Romska zajednica u Nišu susreće se sa mnogim problemima:

-zapošljavanje (oko 90% romskog stanovništva nema zaposlenja),

-stanovanje (jedno romsko naselje nema plan detaljne regulacije),

-obrazovanje (segregirane osnovne škole, predškolsko obrazovanje romske dece, statistika je pokazala da od ukupnog broja dece u predškolskim ustanovama, Romi imaju samo pet do sedam odsto) ,

-socijalna pitanja,

-zdravstvo…

Postavlja se pitanje – što odbornici iz romske zajednice koji su u gradskom i općinskim parlamentima čine kako bi riješili ovaj problem? Kroz intervju s nekima od njih možemo zaključiti da se u stvari gotovo ništa ne radi, jer kako kažu neki od njih oni su svojim zaslugama na listama vladajuće stranke , a ne kao pripadnici romske zajednice. Da li je možda tu i odgovor na pitanje zašto se ništa ne mijenja po pitanju rješavanja problema romske zajednice? Od uvođenja višestranačja 1991.godine u Srbiji, romska zajednica u Nišu, po prvi put ima jednog odbornika u Skupštini grada i tri odbornika u gradskim opštinama (jednog u GO Palilula i dva u GO Crveni krst). Svi odbornici su članovi vladajuće, Srpske napredne stranke.

Ceo tekst možete pogledati OVDE

Comments