Obrazovanje je važan deo svakodnevnog života u Romskoj zajednici!

Najnovije

by Administrator 387 Views

U Srbiji je samo jedan posto romsko steklo visoko obrazovanje, dok kod općeg stanovništva ta stopa dostiže 23 posto, pokazuju podaci Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Na putu do fakulteta u Rimu čekaju brojne prepreke, od siromaštva, preko diskriminacije, do maloljetničkih brakova. Oni koji istraju u tome na raspolaganju su afirmativne mjere, ali iz Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine smatraju da treba povećati kvotu.

U Nacionalnom savjetu zajednice kažu da teški materijalni uvjeti često otežavaju školovanje, ali afirmativne mjere, stipendije i podrška pedagoga daju rezultate. Iz godine u godinu povećava se broj Roma koji završavaju kako više škole tako i fakultete. Nacionalni savjet romske nacionalne manjine svake godine izdaje preko 250 preporuka za upis studenata na visokoškolske ustanove i više od 150 studenata se svake godine upisuje, veliki broj njih završava školovanje i zaista smo ponosni na činjenicu da znatno veći broj mladih Roma ima visoko obrazovanje“, rekao je je Dalibor Nakić, predsjednik Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine.


Na sastanku koji je održan 4.10.2023.godine između ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović i predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Daliborom Nakićem i njegovim saradnicima, dobili smo zvanične informacije o broju dosadašnjih korisnika afirmativnih mera.

Afirmativnim mjerama do sada je u srednje škole upisano više od 18.000 učenika romske nacionalnosti, a ove školske godine upisano je 2.451 učenika u srednje škole, od toga 55 odsto su djevojčice, što me posebno raduje. Također, afirmativnim mjerama, na visokoškolske ustanove upisano je više od 2.000 studenata, a 51 posto čine djevojke”, istakla je ministarka.

Zvaničnih podataka o broju srednjoškolaca i studenata u Nišu nema, ali sudeći prema broju srednjoškolaca koji su se u ovoj odini natjecali za gradske stipendije je oko stotinu, ali se može reći da ih ima oko 150, što se tiče studenata njihov broj je skroman ne više od desetak.


Comments