Koliko košta vaš glas?

Najnovije

by Administrator 119 Views

Drugog juna ove godine održali su izbori za Odbornike Skupštine grada Beograda i opštinski izbori u svih 17 beogradskih opština.

Građani Beograda su mogli da izaberu između 14 proglašenih lista od kojih su tri manjiske, Stranka pravde i pomirenja, Unija Roma Srbije i Koalicija Snaga.

Po prvi put posle dugo godina Romi su imali svog predstavnika na beogradskim izborima u vidu stranke koja se posle 17 godina pauze vratila na političku scenu. Na samom početku kampanje Unija Roma Srbije je za vrlo kratko vreme morala da prikupi najmanje 1500 potpisa podrške što im je na samom startu zadalo veliki problem s obzirom da je romska zajednica najsiromašnije biračko telo koje je podložno uticajima i ucenama stranaka koje se predstavljaju kao neko ko ima pravo da odlučuje o raspodeli socijalne pomoći i stanova namenjenih najsiromašnijima te bi podrškom romske partije oni izgubili to pravo. Iz tog razloga su Romi bili prinuđeni da glasaju za koga im se kaže a ne za koga žele.

Veliki broj romskih aktivista, radnici javnih preduzeća, romskih kooridinatora, predstavnika romskog civilnog sektora iz Beograda su na ovim izborima i protiv svoje volje bili angažovani da rade za druge stranke i obezbede im glasače da bi zadržali svoje pozicije i radna mesta.

Prethodnih godina se vodila velika polemika o regularnosti izbora i kupovini glasova gde su Romi bili u žiži interesovanja te se postavlja pitanje da li su i ovi izbori samo potvrdili prethodna iskustva? Sve dok se ne uvede zakonska regulativa po kojoj će se sankcionisati svi oni koji vrše mito, korupciju i kupovinu glasova neće se poboljšatii status romske zajednice u Beogradu ali i širom Srbije i omogućiti im slobodan izbor.

Po poslednjem popisu, u Beogradu živi 23.160 Roma i Romkinja od kojih je samo 3.325 glasalo za izbornu listu pod brojem 10 Unija Roma Srbije, dok je za listu pod broje 2 pod nazivom Ruska stranka- Srbi i Rusi braća zauvek, glasalo 8.509 glasača i ako je je Rusa, po poslednjem popisu iz 2022.godine bilo 4.659.
Comments