Mladi i politika

Najnovije

by Administrator 100 Views

Politika mladima nije specijalno zanimljiva pogotovo što na političkoj sceni Srbije ne vide neke posebne razlike između aktera. Razlog je takođe što većina mladih, u srednjim školama i na fakultetima nisu zaposleni pa samim tim ne osećaju mnogo ni posledice rezultata, kao što osecaju njihovi roditelji koji se trude da im obezbede egzistenciju.

Mladi nisu u fokusu političkim akterima koji ih ne vide ih kao stabilno biračko telo kojem bi trebalo da se obraćaju.
Za mlade je većina lica duži niz godina na vlasti pa samim tim ne vide potrebu da se izjasne jer smatraju da njihov glas ništa ne može da promeni. Neophodno je da političke stranke pokažu interesovanje i čuju sa kakvim se problemima i izazovima mladi susreću te da ih uvrste u svoje političke agende.

Obraćanje političkih aktera biračkom telu se odvija najčešće preko TV-a što ne dopire do mladih već samo do starijih sugrađana pa na taj način mladi bivaju isključeni. Komunikaciju treba prilagoditi novijem dobu, odnosno koristiti društvene mreže kao legitimne kanale informianja kako bi informacije došle i do mladih i u njima probudile političku svest.

Problem je sto i šami mladi nisu dovoljno uvaženi, posebno mladi Romi i Romkinje što je razlog da na ove izbore nisu izašli, a sada iskazuju nezadovoljstvo.

Demokratija predstavlja jednakost i pravo izbora za šta su se generacije pre nas mukom izborile.


Glasanje nije samo pravo koje imaju stariji od 18 godina nego i obaveza.
Nacionalne manjine, mladi Romi i Romkinje, zaslužuju da imaju sve što ima i prosečan gradjanin. Pravo na školstvo, zdravstvo, posao, zaradu, pravo na slobodan izbor. Ova prava će im nedostižna dokle god se u našoj državi ne bude čuo i glas Roma, kako na slobodnim demokratskim izborima, tako i u svim relevantnim institucijama.
Vrlo je važno da svako svoju obavezu glasanja shvati ozbiljno i obavi svoju dužnost kako bi mogli da menjamo ovaj svet na bolje.

Comments