“Svi gi znam, svi ću gu tepam”

Najnovije

by Administrator 467 Views

Boks je plemenit sport, a ne samo borilačka veština. I to sa pravom. Naime, osim što je intenzivan sport, on je ujedno i umni sport, gde protivnici ne samo tokom meča, već i mnogo pre njega razrađuju svoje i tuđe taktike i naredne poteze.

Iako se o bokserima, pripadnicima romske zajednice prilično malo pisalo, broj onih koji su se borili u ringu uopšte nije mali. Mnogi od njih su i dalje aktivni u ringu, neki su digli ruke od sporta koji zadaje rane i ožiljke, a nekima su ratne strahote uskratile karijeru.

Neki od najboljih jugoslovenskih bokseri po Republikama, a sadašnjim državama u 20. veku su: Hrvatska – Mate Parlov, koji je proglašen i za najboljeg jugoslovenskog boksera. Srbija – Tadija Kačar. Makedonija – Ace Rusevski. Crna Gora – Miodrag Perunović. Bosna i Hercegovina – Marjan Beneš. Slovenija – Dejan Zavec.

Iz tog vremena možemo izdvojiti i romske boksere Redžepa Redžepovskog I Fazlija Šaćirović osvajači mnogih medalja u boksu.

Ukoliko se vratimo nekoliko decenija unazad Niš je imao odlične boksere koji su bili strah i trepet u ringu, kao što su Jane Bahtijarević, Osman Amzić, Adem Asanović i mnogi drugi.


Comments